معرفی جامع API‌های فین‌تک و اهمیت بالای آن‌ها در این صنعت

معرفی جامع API‌های فین‌تک و اهمیت بالای آن‌ها در این صنعت

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که اپلیکیشن‌های پرداختی یا کیف پول دیجیتالی شما چگونه می‌توانند مبالغ را در بین حساب‌های بانکی جابه‌جا کنند؟ چگونه با یک کارت اعتباری از فروشگاه‌های آنلاین خرید می‌کنید؟ همه این کارها و سایر خدمات بانکی دیجیتال دیگر به کمک APIها امکان‌پذیر شده است.

API‌های فین‌تک چیست؟

رابط برنامه‌نویسی کاربردی (Application Programming Interfaces) که به اختصار API نامیده می‌شود، پل‌هایی هستند که به نرم‌افزارهای مختلف اجازه تعامل و تبادل داده با یکدیگر را می‌دهند. به عنوان مثال، یک برنامه مالی شخصی می‌تواند از API بانکداری باز برای اتصال به بانک کاربر و بازیابی حساب بانکی آن‌ها استفاده کند.

ای‌پی‌آی‌ها (APIها) بسیار مهم هستند؛ زیرا باید دو پلتفرم ناسازگار را به هم متصل کند. این دو پلتفرم ممکن است از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف، فراخوانی توابع و سایر مشخصات فنی استفاده کنند. بنابراین شما به یک API نیاز دارید تا به عنوان مترجم عمل کند.

APIها تبادل امن داده‌ها را بدون آشکار کردن منطق اساسی تسهیل می‌کنند. این برای امنیت مالی مهم است؛ شاید اشتراک‌گذاری داده‌های مالی اشکالی نداشته باشد اما نحوه عملکرد سیستم مالی اینطور نیست.

براساس آمار، در سال ۲۰۲۰ شاهد افزایش شدید استفاده از APIها بوده‌ایم که بالاترین میزان پذیرش در حوزه مالی است. پیاده‌سازی بانکداری باز (Open Banking)، را می‌توان مهم‌ترین عرضه APIها تا امروز دانست. به نظر می‌رسد که APIها پایه‌ای هستند که آینده به هم پیوسته فین‌تک را هدایت می‌کنند.

APIهای فین‌تک چگونه کار می‌کنند؟

از منظر برنامه‌نویسی، APIها مانند بلوک‌های سازنده‌ای هستند که شما آن‌ را در کد خود وارد کرده و اقدامات، نتیجه یا خروجی خاصی ارائه می‌دهند.

هنگامی که کاربر درخواستی را مانند برداشت وجه از حساب بانکی ثبت می‌کند، آن درخواست از طریق API برای بخش عملیاتی ارسال می‌شود. از طرف دیگر، سیستم دریافت‌کننده، درخواست را پردازش یا احراز هویت کرده و سپس داده‌ها را به آن برنامه ارسال می‌کند.

در اینجا یک مثال ساده برای‌تان آورده‌ایم؛ فرض کنید در حال ثبت سفارش و خرید از یک فروشگاه اینترنتی هستید؛ پس از تکمیل سبد خرید و نهایی شدن سفارش، اطلاعات کارت اعتباری خود را وارد کرده و روی گزینه «پرداخت» کلیک می‌کنید. در پس‌زمینه، داده‌های کارت بانکی شما از طریق یک API به پردازشگر پرداخت ارسال می‌شود تا تراکنش را تأیید کند. پس از تایید، داده‌ها مجدد به برنامه بازگردانده می‌شود و (در صورت موفقیت‌آمیز بودن) سفارش را تأیید می‌کند.


همچنین بخوانید: “معرفی 10 کتاب از پرفروش‌ترین کتاب‌های مدیریت مالی و سرمایه‌گذاری در کل تاریخ


همان‌طور که مشخص شد، API یک مرز واضح بین برنامه و شخص ثالث (کاربر) ایجاد می‌کند. همچنین پروتکل‌های امنیتی را اجرا می‌کند که هر طرفی را از درخواست‌های غیرمجاز باز می‌دارد.

البته این بدان معنا نیست که APIها کاملا بدون خطر هستند؛ موارد متعددی پیش آمده که هکرها از آسیب‌پذیری APIها سواستفاده کرده‌اند.

از این رو، امنیت API برای پروتکل‌های امنیت سایبری بسیار مهم است. پس بهتر است تا از APIهایی که به آن‌ها اعتماد دارید یا از موسسات معتبر ارائه شده‌اند برای محصولات خود استفاده کنید.

انواع APIهایی که می‌توانید برای برنامه فین‌تک خود استفاده کنید:

برای ارائه خدمات فین‌تکی در اپلیکیشن خود، نیاز دارید تا API مرتبط با آن را در برنامه خود داشته باشید. در ادامه انواع مختلف APIها و نحوه بهره‌مندی از آن‌ها در یک برنامه فین‌تک آورده شده است:

1- گردآورندگان و ارائه‌دهندگان داده‌های مالی

این APIها به برنامه‌های جانبی اجازه دسترسی به اطلاعات مالی مانند حساب‌های بانکی و موجودی را می‌دهند. از طرفی می‌توان به کمک آن سایر خدمات مالی را نیز به کاربران ارائه داد. اکثر بانک‌های بزرگ APIهای قوی و ایمن ارائه می‌دهند که فقط به تراکنش‌های مربوط به آن موسسه محدود می‌شوند.

با توسعه سریع طرح‌های بانکداری باز در سراسر جهان، جمع‌آورنده‌های داده‌های مالی بدون شک به یکی از مهم‌ترین APIهایی تبدیل خواهند شد که آینده فین‌تک را شکل می‌دهند.

2- پردازشگرهای پرداخت

پردازنده‌های پرداخت نوعی از APIهای مهم هستند که هم بر فین‌تک و هم بر کل اقتصاد اینترنت تأثیر می‌گذارند. این واسطه‌ها کار سخت پذیرش، اعتبارسنجی و پردازش پرداخت‌ها برای تراکنش‌های مختلف آنلاین را انجام می‌دهند. برخی از APIهای پیشرو در دنیا Stripe، Paypal و MangoPay هستند.

براساس آمار، فضای پرداخت در حال حاضر قوی‌ترین بخش فین‌تک است. البته این موضوع اصلا تعجب‌آور نیست؛ زیرا تقریبا هر برنامه فین‌تکی که به پرداخت اینترنتی وابسته دارد، به این APIها نیاز خواهد داشت.

پردازشگرهای پرداخت بسیار حیاتی هستند؛ آن‌ها تمام جنبه‌های سخت پرداخت شامل تبادل ارز، امنیت و شناسایی ضد کلاهبرداری را انجام می‌دهند تا شما مجبور نشوید با آن‌ها سر و کار داشته باشید.

3- ابزارهای شناخت مشتری و رگ‌تک

شناخت مشتریان (Know Your Customer – KYC) در بسیاری از کشورها، علیرغم چالش‌های فراوان، فرآیندی اساسی برای همراه شدن با برند است.

ابزارهای شناخت مشتریان راه‌حلی آسان برای مدیریت فرآیند احراز هویت و پیچیدگی‌های فراوان آن ارائه می‌دهند. برای مثال، می‌توان از سیستم‌های بیومتریک چهره و مصاحبه‌های ویدیویی برای خنثی کردن ویدیوهای جعلی و شناسایی کلاهبرداران در هنگام احراز هویت دیجیتال استفاده کرد.

به همین ترتیب، فناوری رگ‌تک (RegTech) نیز با خودکارسازی وظایف به شکل‌دهی چشم‌انداز این صنعت کمک می‌کند. بدون‌شک، همراهی با برندها همچنان یک جنبه گران‌قیمت و وقت‌گیر در پیشرفت فین‌تک خواهد بود. اما APIهای شناخت مشتریان و رگ‌تک می‌توانند به مدیریت بیشتر آن کمک کنند.

4- ابزارها و مجوزهای احراز هویت

امنیت بخش مهمی از فین‌تک است. کسب‌وکارهای این صنعت همواره با حملات امنیتی سایبری روبه‌رو می‌شوند که تعداد آن نیز رو به افزایش است.

خوشبختانه، APIهای امنیتی وجود دارد که می‌توانید به راحتی آن‌ها را در برنامه‌های خود اعمال کرده و شما را از نگرانی در مورد اینکه خودتان آن‌ها را پیاده‌سازی کنید، رها می‌کند.

برای سیستم‌های بیومتریک، می‌توانید از راه‌حل‌های موجود مانند تشخیص چهره استفاده کنید. علاوه بر این، احراز هویت چند عاملی (MFA) یک لایه امنیتی دیگر اضافه می‌کند که می‌توانید با استفاده از روش‌هایی مانند ورود دو مرحله‌ای از آن استفاده کنید.

5- کارگزاران سرمایه‌گذاری

طراحی اپلیکیشن‌های سرمایه‌گذاری چالش‌برانگیز و پرخطر و سخت‌ترین بخش آن طراحی الگوریتم‌هایی برای تجارت در بازارها است. خوشبختانه، لازم نیست این کار را از ابتدا انجام دهید، زیرا چندین API کارگزار عالی برای انجام این کار برای شما وجود دارد.

APIهای کارگزاران سرمایه‌گذاری مشابه مدل‌های انسانی خود هستند. یعنی آن‌ها از طرف کاربر دارایی‌ها را در بازار می‌خرند و می‌فروشند. همچنین این کارگزاران ممکن است مانند کارگزاران تعاملی، مجموعه کاملی را شامل شوند که در هر بازاری که فکرش را بکنید، خرید و فروش انجام می‌دهند.

با APIهای کارگزاری، افزودن ویژگی‌های سرمایه‌گذاری به برنامه شما بی‌اهمیت می‌شود. بنابراین، شما به راحتی می‌توانید آن را در سایر انواع برنامه‌های فین‌تک مانند امور مالی شخصی یا بانکداری دیجیتال ادغام کنید.

این مقاله توسط تیم تولید محتوای همراه کارت تهیه شده است. همراه کارت، یک اپلیکیشن پرداخت رایگان است که امکان دریافت موجودی کارت، کارت به کارت، اعتبارسنجی بانکی، خرید شارژ و خرید بسته اینترنت همراه اول، ایرانسل، رایتل، پرداخت قبض، نیکوکاری و … در آن فرآهم شده است.

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *