
فینتکها فرایندهای سنتی صنعت مالی را تغییر دادهاند

در مصاحبه با روحاله شیرزهحق، مدیر مالی همراهکارت مطرح شد: فینتکها فرایندهای سنتی صنعت مالی را تغییر دادهاند.
وقتی در مورد امور مالی صحبت میکنیم هر کسی تعریف خاص خودش را دارد؛ افرادی حساب و کتابهای پولی که طی روز یا ماهانه برای دخل و خرج وجود دارد را امور مالی میدانند و دیگران میزان بدهکاری و طلبکاری یا میزان مالیات و برآورد سود و زیان را امور مالی مینامند.
همین تفاوت در دیدگاهها و نظرات بهانهای شد تا گفتوگویی با روحاله شیرزهحق، مدیر مالی شرکت فناوری همراه پیدا (همراهکارت) داشته باشیم تا درباره فرایندها، پیچیدگیها و چالشهای امور مالی یک شرکت بیشتر آگاه شویم. در ادامه همراه ما باشید:
همراه کارت، یک اپلیکیشن پرداخت است که در آن امکان خرید شارژ رایتل، ایرانسل، همراه اول، شاتل موبایل، خرید بسته اینترنت، پرداخت قبض آب، برق، گاز، استعلام و پرداخت خلافی خودرو، عوارض آزادراهی، جریمه طرح ترافیک، کارت به کارت از مبدا 32 بانک، دریافت موجودی و … فرآهم شده است.
برنامه همراه کارت را میتوانید از لینکهای زیر برای اندورید و ios دانلود کنید:
کار خودتان را از کجا شروع کردید؟
من همیشه اعتقاد دارم بهترین زمان برای ورود به بازار کار و شروع فعالیت کسبوکاری، وقتی است که در حال سپری کردن دوران تحصیل خود هستید تا بتوانید ارتباط خوبی بین آموختهها و فعالیت کاری رسمی ایجاد کنید. اولین فعالیت کاری من یک پروژه برای شرکت Signet Jewelers بود که بزرگترین شرکتهای جواهرسازی ایالات متحده و جهان محسوب میشود. از ما خواسته شده بود تا برای یکی از سرمایهگذاریهای خود تحلیل مالی کرده، آینده را پیشبینی کنیم و مطالعات بازار انجام دهیم. پروژه بعدی نیز در همکاری با KeyBank آمریکا بود که با چند ده میلیارد دلار سرمایه، نوزدهمین بانک این کشور بود.
بعد از پایان دوره تحصیلات، به ایران برگشتم و کار خود را در یک شرکت تامین سرمایه در امور مشاور بینالمللی و مدیریت مالی آغاز کردم. در ادامه به واسطه زمینه خانوادگی در رشته حقوق، وارد این حوزه شدم و چند سالی را مشغول این کار بودم. من با حدود بیش از ۱۰ سال سابقه کاری در زمینه مالی و حقوقی، اکنون نیز با شرکت فناوری همراه پیدا با نام تجاری همراه کارت همکاری دارم. من در طول سالها فعالیت کاری پلهپله رشد کردهام.
ما در بخش مالی همراه کارت بسیار سعی کردیم از تجربه همکاران توانمند شرکت در کنار تجربیات و دانش شخصی در صنعت فینتک و مالی استفاده کنیم و کارها را پیش ببریم.
آیا مدیر مالی بودن سخته؟
ما در همراهکارت تلاش کردیم یک بخش توسعه در زمینه پیشبینی مالی نیز داشته باشیم و آینده را با ارزیابیهای تامین مالی شرکت در اسناد آن تلفیق کنیم. اگر این جنبه کار را در نظر بگیرید میتوان گفت سخت است اما ما وظیفه خودمان میدانیم در کار نوآوری ایجاد کنیم تا از حالت بخشی خارج شده و به میان بخشی تبدیل شویم.
هدفی که اکنون در شرکت دنبال میکنیم فراتر از یک بخش مالی ساده است و به سمت یک واحد مدیریت اقتصادی که شامل آینده و گذشته است حرکت خواهیم کرد؛ البته کار ما سختتر شده اما تلاش میکنیم که به یک ساختار مناسب در این بخش دست یابیم.
شاید خوب باشد به این نکته هم اشاره کنم که در ایران حسابداری را به عنوان امور مالی معرفی میکنند ولی به نظر من، با توجه به تغییراتی که در زمینه فینتکها ایجاد شده، بخش ارزیابیهای مالی یکی از جذابترین کارها در حرفه است.
سختترین کاری که در بخش مالی شرکت انجام میدهید چیست؟
سختترین کار امور مالی مدیریت منابع محدود شرکت است تا بتوانیم نیازهای مهمتر را شناسایی و برطرف کنیم. بسیار پیش میآید که نگاه همکاران به صرف هزینه در برخی موارد است اما ما باید براساس قوانین و ضوابط تصمیمگیری کنیم که عمدتا دست امور مالی را میبندد.
بنابراین نیاز است بر اساس میزان درآمد و هزینه و بهطور کلی موجودی حساب شرکت با تعامل بهتر، بتوانیم نیازهای شرکت و همکاران را برطرف کنیم تا مشکلی در روند اجرایی شرکت ایجاد نشود.
پس سختترین کار امور مالی تخصیص منابع است!
بهعنوان مدیر مالی همراهکارت، چه چالشهایی در کار دارید؟
معمولا رفع برخی ابهامات مالی در بدنه شرکت چالش سختی است که تلاش میکنیم تا سایر همکاران نسبت به آن اتفاقات و حتی دیگر فرایندهای امور مالی، آگاهی داشته باشند.
از طرفی دانش IT نسبت به سایر صنایع و امور اجرایی بسیار جوان و جدید بوده اما بانکداری ما مدل سنتی دارد که با ظهور فینتکها و اپلیکیشنهای مالی باعث شده تا برخی قوانین، تفکرات و مدل کاری بانکها تغییر کند.
همین تفاوت نگرش باعث شده تا تعامل با بانکها و بهطور کلی تامینکنندههای مالی سختتر شود؛ بانکها یک اپلیکیشن را با وجود میلیونها کاربر یک نوع دارایی نمیدانند و ارزش آن برایشان در سیستم سنتی تعریف شده نیست. اینکه ارزش یک استارتاپ میتواند چند برابر یک شرکت سنتی با دارایی زمین و ساختمان باشد برای همه قابل درک نیست.
اگر بتوانیم دانش فینتکی را به بخشهای قانونگذار و بانکها منتقل کنیم، بسیاری از مشکلات تامین مالی ما حل خواهد شد.
مدیر مالی بودن چه ریسکهایی دارد؟
امور مالی ریسکهای بزرگ و متعددی دارد. به عنوان مثال کوچکترین ریسک مدیر مالی بودن، اشتباهات محاسباتی است که معمولا از حساب شخصی یا حقوق افراد برای جبران این اشتباه هزینهها پرداخت میشود.
برای قانونمند شدن فرآیندهای مالی شرکت فناوری همراه پیدا، نیاز بود تا اسناد دریافتی و پرداختی با هم منطبق باشد (فاکتور رسمی داشته باشیم!). اهمیت انتقال این موضوع در شروع کار بسیار بالا بود اما رفتهرفته به یک روش اصولی در شرکت تبدیل شد.
امور مالی یک اپلیکیشن پرداخت را چگونه مدیریت میکنید؟
یک اپلیکیشن پرداخت شاید خیلی Finance Technology نباشد اما بهواسطه شرایط کاری و حوزه فعالیتی، باید دانش مالی و امور حسابداری را با فناوری و تکنولوژی هماهنگ کرد.
در اصل یک مدیر مالی باید به تمام جوانب صنعتی که در آن فعالیت دارد مسلط باشد تا بتواند روندها و فرآیندها را بهتر پیگیری کند.
آیا در امور مالی از نرمافزارها یا فناوری اطلاعات استفاده میشود؟
پس از گذشت سالها و رشد زیرساختهای فناوری، همچنان بخش دولتی با همان روش سنتی از ما گزارش میخواهد. در سالهای اخیر، چند نرمافزار وارد امور مالی شده است اما واقعا نمیتوان انتظار ویژهای از آنها داشت. صنعت مالی هنوز دیجیتالی نشده و فقط دفاتر سنتی به شکل آنلاین و نرمافزاری تبدیل شدهاند.
آینده شغل مدیریت مالی را چگونه پیشبینی میکنید؟
امور مالی یک شغل دوستداشتنی برای من است. در این کار هر چقدر دانش خود را توسعه دهید، همچنان فضا برای توسعه فردی وجود خواهد داشت.
من دوست دارم همچنان به دانش خود اضافه کنم و برای رسیدن به آرزوهایی که برای صنعت مالی دارم تلاش کنم. امیدوارم که امور مالی از حالت بخشی خارج شده و به یک واحد میانبخشی و واقعا به صورت امور مالی و نه فقط صرف حسابداری در سازمانها تبدیل شود.